Skippertakskolen

Det er nå siste innspurten på skoleåret, og lærerne har klikka i vinkel. Prøver nesten hver dag. Innleveringer så godt som hver uke. Å ja, det er nå vi burde sette av tid til å øve til tentamen og eksamen. Hva er dette for noe tull? Vi skal riktignok lære noe dette siste året på videregående, men hvorfor skal alt skje de siste ukene?

Sånn som jeg har forstått det, er den beste måten å lære på ved å «arbeide jevnt og trutt». Lærerne som snakker om dette er tydeligvis ikke enige i sitt eget budskap. Med unntak av særemnet har de siste innleveringene som har noen alvorlig påvirkning på karakterene funnet sted de siste par ukene. Vi har riktignok ansvar for egen læring og lignende tull, men det er da vitterlig lærerne som styrer tempoet. Eller burde vi lese for oss selv sånn at vi kommer oss igjennom pensum OG får sove den siste uka? Å møte opp på skolen vil da ikke gi oss mye tilbake, men det har det sjelden gjort.

For meg virker det som om lærerne, som har holdt på med dette her en stund, burde ha en viss idé om hvordan skoleåret er satt sammen. Bildet jeg nå sitter med er disse ferdigutdanna menneskene som blir overraska over at den enorme elefanten som har dekka for horisonten siden skolestart, plutselig står foran oss. Lærerne prøver febrilsk å mobilisere styrkene for å overkomme den. Det er tydeligvis ingen av disse som visste at mot slutten av skoleåret så begynner det å nærme seg slutten av, ja nettopp, skoleåret.

Resultatet av dette er det vanlige skippertaket. Vi nileser og arbeider hardt med innleveringer og prøver, så lærerne har nok på oss til å kunne unnskylde en karakter. Dette er en helt forferdelig måte å lære på. Det å lese en tekst og gjengi den dagen etter, er ikke spesielt vanskelig. Om vi brukte hele gårsdagen på en tekst, sitter det meste til prøven. Vi har riktignok glemt alt før det har gått to-tre dager, men det er jo ikke viktig. Skole har ingenting med læring å gjøre nå. Bortsett fra å lære å få gode karakterer.

Skippertaktendenser er noe de fleste elever er skyldige i. Men at vi får dette fra lærerne våre er sørgelig. Hvordan kan de snakke om å arbeide jevnt og trutt gjennom skoleåret når de ikke gjør det selv engang? Er det rart elever arbeider på denne måten? Vi har jo blitt oppdratt til det!

Jeg håper dypt og inderlig at lærerne en dag lærer seg kalenderen og slutter å sippe over at «vi har så få timer igjen», når skoleplanen har vært ute i minst åtte måneder. Når dette skjer greier de kanskje å fordele arbeidet utover året, og ikke lesser på oss alt sammen de siste ukene.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i skriveri og merket med , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Skippertakskolen

  1. wordsfromunderthesoil sier:

    Denne likte jeg som sagt. Både lettleslig, bra og «morsomt» skrevet…. You go girl! ;)

    – karoline

  2. Maiken sier:

    Du skriver ganske så ålreight til å være en spydig drittsekk ;D

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s