Arr, pirates!

Hvem er det som de siste 5-6 åra har plaga musikk-, data- og filmbransjen?

Hvorfor har dette blitt så populært? Er det fordi noen av oss ikke har noen respekt for arbeidet til folk; noen av oss stjeler rett og slett det som er mulig å stjele. Eller finnes det en bedre forklaring på hvorfor bransjene sier de har tapt milliarder og folk laster ned som aldri før?

Hvilken ny norsk film er det som tar opp fildelingsdebatten?

Nei, selvsagt ikke er vi ikke alle moralløse forbrytere, men det er noen problemer som ingen ser ut til å vite svaret på. Noen prøver å finne svaret, noen mener at selvsagt er dette ulovlig og burde ikke være mulig og noen … Nei, jeg gidder ikke å linke til piratbukta igjen.

Jeg har ikke sett Urospredere enda, men jeg ser ikke bort i fra at de vil kommentere hvordan et av problemene til bransjene er at det ulovlige tilbudet ikke bare er gratis – men også delvis bedre. Langt mer tilgjengelig, både i mengde og i hurtighet – og noen ganger faktisk av høyere kvalitet.
Misstanken min er ikke helt ubegrunna heller. Om du går på platekompaniet er de ikke sjeldent utsolgt eller greier ikke å finne en plate. På nettet må du betale porto og du kan møte på det samme problemet som du møter på iTunes; du blir ikke behandla like bra som en amerikaner.
At noen heller velger å taste inn en adresse, skrive et par ord, søke og faktisk finne det de er ute etter for å så laste det ned relativt kjapt over nettet, det er helt forståelig.
Folk som har sett hvor enkelt og greit det ulovlige alternativet fungerer er nok frista neste gang også. De ubetalte nerdene greier faktisk å levere et bedre tilbud enn kapitalisttoppene.
Vi kan alle gjøre dette på grunn av ny teknologi som gjør det mulig, men denne teknologien nekter de fleste bransjene å bruke. Ikke fordi den er så vanskelig, 13-åringer får det jo til! Men rett og slett fordi det er snakk om treige og konservative bransjer. Videoindustrien var jo de som satt seg på bakbeina mot vhs fordi de mente det ville være døden på film når det var mulig å kopiere og dele. Plateindustrien gjorde det samme. Eller kanskje jeg burde kalle de kassett-industrien?

Hvem er det som saksøker sine egne fans for enorme mengder penger?

Problemet med bransjen sin tilnærming er at de aldri kan vinne. De får aldri stoppa alle piratene, ikke de virkelig.
Så lenge det er mulig å få tilgang til en form for media er det også mulig å reprodusere det. Alle restriksjonene som blir innført går bare utover andre folk, skikkelige folk. Og bransjene har virkelig gjort en innsats for å være irriterende! Som noen sa:
”Microsoft har prøvd alt for å hindre folk å cracke og piratkopiert Windows og Xbox 360, Sony har drevet med Rootkit angående musikk. EA Games holder på med den nye SecureRom som kun lar deg installere spillet max (feks. 4 ganger) og Apple blir tvinget til å bruke DRM på musikken som kun lar deg spille av musikken i iTunes og iPod/iPhone.”
Alt de egentlig greier er å gjøre det surere for de av oss som ønsker å være lovlydige. Vi aner ikke hva slags restriksjoner som ligger på softwaren vi betaler for. Vi må snart finne oss i at vi aldri får kjøpt noe, vi bare leier, og vi har ingen rettigheter. Om du vil dele et lydspor med en kamerat er du en pirat og skylder en eller anna produsent millioner.

Heldigvis finnes det noen med vett i hue. Noen som prøver. Apple med iTunes er ikke et dårlig forsøk, men de fikk bare til tilgjengelighet i starten. De bomma på irriterende begrensninger i form av kopibeskyttelse (noe de har fiksa på nå) og forskjellbehandling av europere.
Et anna, et veldig bra forsøk, er det fremdeles nye Spotify, et ganske så genialt program! Det er like elegant som iTunes og kanskje starten på en sårt trengt revolusjon for musikkindustrien. Om du kan klare deg med en tilnærma umerkelige mengde reklame er det gratis, og for mindre enn en kinobillett i måneden har man reklame-fri tilgang på det meste som finnes av musikk – Riktignok ikke mine særeste favoritter (mye takket være den konservative og redde musikkbransjen), men det plager ikke meg veldig. Musikk blir ekstra bra om du er litt alene om den.
Så hvorfor er Spotify så genialt? De har greid å få til streaming av musikk som nettradioer gjør – men du kan velge ting selv. Altså samme frihet som når man laster ned musikk. Dette kan være det første som får bukt med ulovlig nedlastning. Hvem gidder å stresse med piratbukta eller andre trackere når man har tilgang på den siste cd-en uansett? Jeg får hørt på en plate uten å ”stjele” og plateindustrien kan holde kjeft om alle tapte inntekter. Alle blir glade.
Ved å gi et bedre utvalg enn de fleste av oss har tilgang til på ulovlig vis, på en enkel og en relativt billig måte, kan Spotify faktisk greie det! Selv den mest aggressive pirat skjønner at de som står bak det kreative arbeidet fortjener penger for det.
Ikke at Spotify er perfekt, du får ikke alle sangene – Men det er greit, du betaler tross alt ikke for alle sangene heller, du betaler for tilbudet!

Hvilket land har nylig mista muligheten til å gå til piratbukta, og nesten samtidig fått fem nye måter å koble seg til på?

Disse bransjene har sannsynligvis bare hjulpet til med å bygge opp et enormt nettverk som aldri kommer til å gå nedenom. De kan kanskje begrense virksomheten, men farene for at de heller støter folk fra seg og sender flere over til virkelig seriøs piratvirksomhet er minst like store. Vi kommer til å dele med hverandre, så enkelt er det!
Samtidig er det ikke nødvendig å fortelle oss at en artist faktisk trenger penger for å overleve, det skjønner vi! Men når man kan ende opp med å betale for noe som ikke fungerer eller ikke får tak i det – alt pga. noen pengegriske folk, da høres et gratis og ikke minst et fungerende alternativ langt bedre ut!

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kommentering, skriveri og merket med , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

2 svar til Arr, pirates!

  1. Michael sier:

    En grei artikkel som forteller litt mer om spotifys mange sider:
    http://news.cnet.com/8301-13526_3-10171362-27.html

  2. Sølvi Tveit sier:

    Interessant lesning! Jeg har lagt deg til på min liste over blogger jeg følger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s