Tanker om pirater

Arr! … Åh, nei, ikke sånne pirater.

Det er allerede en god stund sida, men folka bak piratebay ble nylig dømt i den svenske tingretten. Selvsagt ble den anka på stedet. Vi får ikke se noe endelig rettslig avgjørelse før om mange år.

Jeg kan egentlig ikke si noe som andre, smartere og mer velinformerte folk enn meg ikke allerede har sag. Ikke at det stopper meg, jeg vil si et par ting – men jeg skal være snill og holde meg til noen avsnitt.

Alle analogiene som dukker opp nå, for å forklare hvorfor dette er feil, suger mer enn de beste vakuum. Det som gjør denne saken så vanskelig er at den ikke er som andre saker. Det er egentlig ikke tyveri, uansett hvor mye de ønsker vi skal tro det, på sin patetiske måte. Det er egentlig ikke fildeling de holder på med, heller. Teknologien er tydeligvis ganske vanskelig for folk å forstå; piratebay deler bare torrentfiler, ikke kopibeskytta filer. Rettsprinsippene vi forventer at vi alle skal bli dømt etter… Blir delvis ubrukelige her.

Hvordan torrents fungerer, av nrk-beta. Alternativt kan du se peter sundes video:

En kjapp oppsummering av dommen er at de ble dømt på trynefaktor. Folka bak tpb har kort og godt gjort det ingen andre har gjort før de. De har stolt på at så lenge loven ikke forbyr de å gjøre det de gjør, så kan de bare fortsette. De gir klar beskjed til alle selskaper som prøver seg, på den frekkeste måten. Dette har foreløpig bare ført til mer trafikk, tpb blir enda større og enda mer populært.

Problemet med alt dette her er ikke det at piratebay kan bli dømt. Det er jo egentlig ingen tvil om at det de gjør er galt, men de har en god juridisk sak og de har blitt drivkraften bak et ønske om fornying i en konservativ og lat bransje. Jeg håper de overlever.

Det egentlige problemet er at industriene kan få makt til å overvåke oss. Store deler av livet vårt er på nett, og vi har tydeligvis ikke lov til å ha hemmeligheter her. Hele grunnlaget for piratvirksomheten hviler på at privatlivet vårt blir tatt vare på og at vi ikke befinner oss i et overvåkningssamfunn.
Resultatet av alt dette? Enten mister vi alle rettigheter til et privatliv på internett, eller så overlever piratene i en eller anna form.

Egentlig ganske skummelt.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kommentering, skriveri og merket med , , , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s