Climategate, whistleblowers og Wikileaks

Håper ikke det er et poeng alle har kommet til før meg. Jeg satt og leste på Wikipedia fordi jeg er lei av å lese til eksamen, og det er sånn nerder slapper av. Mens jeg leste var det noe som slo meg.

Husker dere når global oppvarming var greia politikere og «pundits» diskuterte?

Iaffal. Det var store oppslag når noen hacka seg inn på e-mail-kontoen til disse forskerne, og ga ut e-mailene deres som var utveksling mellom folka som holdt på med dette. Long story short: Det så ut som de prøvde å skape effektene av global oppvarming ved å endre data.

Julian Assange, Wikileaks' talsmann, i Norge i mars

Problemet er at det er først nå i ettertid, etter oppvasken, og når folka som ble kritisert har fått jobben tilbake, at vi egentlig vet hva som skjedde: Ingenting. Det var bare forskere som utveksla kommentarer på data. Valget av statistiske metoder kunne vært bedre, men var ikke dårlig på noen måte som kunne kritiseres.

Dette er overførbart til Wikileaks avsløringer av hva diplomater faktisk sier til folka rundt seg, i motsetning til hva som kommer ut i pressen – Selvsagt blir det oppslag av dette.

Men det er forskjeller i hvordan folk ser på disse ut avsløringene om hva som skjer bak fasaden: Pentagon var tidlig ute og ga oss beskjed om dette, og kommer nok unna det verste. Climategate ser ut til å være en myte som fortsatt lever godt.

Climategate er også overførbart til avsløringene gjort av Wikileaks angående Irak-krigen: Problemet her er at USA faktisk drepte sivile i (for) stor grad, hvitmalte trefninger, og skjulte informasjon for offentligheten.

Både forskerne og USA blir offer for kritikk når noen presenterer de i dårlig lys med informasjon ikke ment for offentligheten. Det er allikevel to store forskjeller på om det er noe i denne kritikken eller ei: «Whistleblowers» avslører ting som ikke skulle ha skjedd, men også ting som kan tolkes i den retninga. Hva som faktisk var kritikkverdi er det ikke alltid du vet før støver har lagt seg.
Her kan du lese om Climategate.

Reklamer
Dette innlegget ble publisert i Kommentering, politikk, skriveri og merket med , , , , . Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s